Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting Desktop Motherboards, Graphics Cards, and PC Peripherals
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 04-07-2021, 10:31 AM   #1
mon2
Badcaps Veteran
 
mon2's Avatar
 
Join Date: Dec 2019
City & State: Windsor, Ontario
My Country: Canada
Line Voltage: 110VAC
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 1,058
Default A1418 820-00431-A Looping LEDs

Hello. Attempting to repair 2 different logic boards with i5 CPU + 8GB iMAC A1418 2k.

Each shows the first bottom LED on = power supply is good.

Power button is pressed -> LED 2 and then LED 3 each turn ON and then reset and recycle to only LED 1 (power supply) ON.

Checked against another logic board and found that inductor linked to FDMF6808N near CPU is @ 12.x Mohms.

Yet, on the board with the 'power cycling' is @ 2.x Mohms or lower.

Should FDMF6808N be replaced? Found some @ MobileSentrix. Weird that ONSEMI / Fairchild is not showing this component.

Is this an EOL component?

Welcome any suggestions for this repair. Now also have the DS-809SE tool as of yesterday. Should be able to read out the flash firmware for public posting.
mon2 is online now   Reply With Quote
Old 08-03-2021, 05:13 PM   #2
StephE
New Member
 
Join Date: Mar 2019
City & State: Tuebingen BW
My Country: Germany
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 8
Default Re: A1418 820-00431-A Looping LEDs

Hello,
have you done anything else with that board ?

I have (had) the same problem (cycling LEDs 1-3)

First step was checking for obvious visible problems, didn't find any except for an unusally large amount of loose solder balls all over the board on both sides.

After reassembling the iMac the problem stayed the same for a few minutes, then it changed to LED 1+2 on steady and fan starting/running at full speed.

Schematics around U7000/ISL6372 of 820-3588 are similar, so i was able to find a short on PPVCCIO_S0_CPU (--> dead CPU) and/or pin 13/14 of U7000 (CPU_VIDSOUT/VIDALERT_L)

I think i have found/checked all other parts that may short PPVCCIO_S0_CPU, so this board is done for now. Probably killed by a solder ball rolling to the wrong place)

Is there a datasheet for ISL6372 available anywhere ?

PS i have succesfully replaced FDMF6808N/FDMF6708N with FDMF3030 (on 820-3662 etc.)
StephE is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2021, 07:50 PM   #3
mon2
Badcaps Veteran
 
mon2's Avatar
 
Join Date: Dec 2019
City & State: Windsor, Ontario
My Country: Canada
Line Voltage: 110VAC
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 1,058
Default Re: A1418 820-00431-A Looping LEDs

Hi. Thanks for your comments. With regret, no - had to shelve the repair till later.

If the fan is running on full speed - check your thermal sensor for the hard drive. It has to be present or as a plan B - run a program to dial down the fan speed but only if you are confident the thermal cooling is ok in your box. For example, if using a SSD, you could run a program to override the fan speed.

Some logic boards have the need for a 2 pin thermal sensor which can be built using a 5 cent transistor (2N3904):

https://www.youtube.com/watch?reload...&v=inLZ9_SQOHU

Before the above noted repairs, your hands could almost burn from the backside of the chassis with over heating. After the new paste & thermal pads - cool as a whistle. Be sure that the large heatsink plumbing is tight on the CPU & video card chips.

The argument we have is that it took around 10 years for the quirks to be visible. With some fresh thermal paste & pads which have advanced a great deal since this box was manufactured, the fix works.

Hope to study this unit in the near future.

Last edited by piernov; 08-04-2021 at 06:20 AM.. Reason: typical reflow bullshit whatever
mon2 is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2021
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 06:48 AM.
Did you find this forum helpful?