Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Motherboards with Bad Capacitors > ECS - EpoX - Gigabyte
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 02-21-2020, 06:22 AM   #1
dicky96
Badcaps Veteran
 
dicky96's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
City & State: Sunny Gran Canaria
My Country: Spain
Line Voltage: 220V 50Hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 596
Default Gigabyte GA-N650SLI-DS4 motherboard not detecting PCI-e graphics card

Hi guys
I have this Gigabyte GA-N650SLI-DS4

It does not have onboard SVGA

With no graphics card fitted it beeps as you would expect then continues to boot (According to the POST test card) to 7F

If I put a graphics card in the PCIe slot nearest the CPU it gets into a loop up to C1, repeats several times, then goes to C3


If i put a graphics card in the other PCIe it beeps to say there is no graphics card, then hangs for a while and eventually boots to FF

I thought there may be some problem with the North Bridge but then I spotted this QFP near the PCI slots that looks somewhat distressed

It's a TSB43AB23 which is readily available on aliexpress for a couple of euros. The datasheet says it transfers data from the 33MHz PCI to IEEE1394
http://www.ti.com/product/TSB43AB23


So obviously I need to replace that. I wonder if it is actually causing all the problems with the PCIe slots as well, I thought PCIe was North Bridge bus and PCI was south bridge? but I will happily believe this could cause problems on the other bus. Also what would cause it to burn out? Someone connect something wrong like a USB to the 1394 header? There is some corrosion on two pins of the 1394 connector as well, maybe something got inside here?

OK so anything else worth checking first or just order a chip?
Attached Images
File Type: jpg IMG_20200221_120426.jpg (860.3 KB, 19 views)
File Type: jpg IMG_20200221_120441.jpg (720.9 KB, 17 views)
File Type: jpg IMG_20200221_120455.jpg (1.08 MB, 23 views)
File Type: jpg IMG_20200221_121839.jpg (720.4 KB, 15 views)

Last edited by dicky96; 02-21-2020 at 06:29 AM..
dicky96 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2020, 04:27 PM   #2
dicky96
Badcaps Veteran
 
dicky96's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
City & State: Sunny Gran Canaria
My Country: Spain
Line Voltage: 220V 50Hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 596
Default Re: Gigabyte GA-N650SLI-DS4 motherboard not detecting PCI-e graphics card

I ordered the TSB45AB23 it will be interesting to see if it fixes this motherboard
dicky96 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2020, 11:47 PM   #3
Dan81
SNES-powered
 
Dan81's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
City & State: Romania
My Country: Bacau
Line Voltage: 230VAC 50Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 1,080
Default Re: Gigabyte GA-N650SLI-DS4 motherboard not detecting PCI-e graphics card

These SLI boards usually have a bridge card (that empty slot between the blue PCI-E and PCI slots) and will exhibit these issues without them.

Oh, and that TSB45AB23 is just the 1394/FireWire chip.
__________________
Main rig:
Gigabyte B75M-D3H
Core i5-3470 3.60GHz
Gigabyte Geforce GTX650 1GB GDDR5
16GB DDR3-1600
Samsung SH-224AB DVD-RW
FSP Bluestorm II 500W (recapped)
120GB ADATA + 2x Seagate Barracuda ES.2 ST31000340NS 1TB
Delux MG760 case
Dan81 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2020, 10:34 AM   #4
Aliencomputres
Member
 
Join Date: Aug 2019
City & State: Iasi
My Country: Romānia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 49
Thumbs up Re: Gigabyte GA-N650SLI-DS4 motherboard not detecting PCI-e graphics card

Quote:
Originally Posted by Dan81 View Post
These SLI boards usually have a bridge card (that empty slot between the blue PCI-E and PCI slots) and will exhibit these issues without them.

Oh, and that TSB45AB23 is just the 1394/FireWire chip.

Good job.
Aliencomputres is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2020, 09:27 PM   #5
momaka
Badcaps Veteran
 
momaka's Avatar
 
Join Date: May 2008
City & State: VA (NoVA)
My Country: U.S.A.
Line Voltage: 120 VAC, 60 Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 9,245
Default Re: Gigabyte GA-N650SLI-DS4 motherboard not detecting PCI-e graphics card

Quote:
Originally Posted by Dan81 View Post
These SLI boards usually have a bridge card (that empty slot between the blue PCI-E and PCI slots) and will exhibit these issues without them.
+10

You need that bridge card to get a video card working (whether in SLI or single mode), as Dan suggested.

As for the TSB45AB23 Firewire chip... you can just remove it for now, and the board should still POST without it.

Finally, I suggest adding a fan on the NB heatsink. nVidia nForce chips are known to run hot *and* go bad over time when they do that due to bumpgate issue. So try to keep that NB as cool as possible.
momaka is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2020, 04:47 PM   #6
dicky96
Badcaps Veteran
 
dicky96's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
City & State: Sunny Gran Canaria
My Country: Spain
Line Voltage: 220V 50Hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 596
Default Re: Gigabyte GA-N650SLI-DS4 motherboard not detecting PCI-e graphics card

Quote:
Originally Posted by Dan81 View Post
These SLI boards usually have a bridge card (that empty slot between the blue PCI-E and PCI slots) and will exhibit these issues without them.

Oh, and that TSB45AB23 is just the 1394/FireWire chip.
Oh wow. This is a perfect example of why I love this forum! The knowledge and help here is the best on the 'net IMHO

I'll go order one.



hmmmm.. does that bridge card thingy have a specific name i can google?

Last edited by dicky96; 02-26-2020 at 04:48 PM..
dicky96 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2020, 03:18 AM   #7
dicky96
Badcaps Veteran
 
dicky96's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
City & State: Sunny Gran Canaria
My Country: Spain
Line Voltage: 220V 50Hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 596
Default Re: Gigabyte GA-N650SLI-DS4 motherboard not detecting PCI-e graphics card

I found it in the manual. Should have looked there before

The pic of the one in the manual says GC-SLISW-C55

But the only used ones I can find seem to be this type
https://www.ebay.es/itm/Gigabyte-Gc-...0AAOSwmaJcMWMl

which looks similar on the pics but may not be the same.
dicky96 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums © 2003 - 2020
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 05:07 AM.
Did you find this forum helpful?