Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting Laptops, Portable, and Mobile Devices > BIOS Requests ONLY!
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 11-10-2014, 02:29 AM   #1
nazrul145
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jan 2014
City & State: mcm
My Country: BD
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 304
Default How to disable Computrace in dell e6420.

Hi Everybody, good day to all. I have problem with dell e6420.
its activated with computrace. when open old windows a message displayed that the laptop has been stolen and computrace service is activated etc.....
When enter bios i see its setting cannot be change because it locks with password. i have reflash main bios. now bios password has gone but bios setting cannot be changed. While change boot menu or othersettings and after reboot system then same as previous. So How can solve it if anybody know.
Thanks advance.
nazrul145 is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2014, 08:14 AM   #2
dycc
inspecteur
 
dycc's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
City & State: abidjan
My Country: cote d'ivoire
Line Voltage: 220V
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 541
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Quote:
Originally Posted by nazrul145 View Post
hi everybody, good day to all. I have problem with dell e6420.
Its activated with computrace. When open old windows a message displayed that the laptop has been stolen and computrace service is activated etc.....
When enter bios i see its setting cannot be change because it locks with password. I have reflash main bios. Now bios password has gone but bios setting cannot be changed. While change boot menu or othersettings and after reboot system then same as previous. So how can solve it if anybody know.
Thanks advance.
reflash with programmer main and kbc bios (erase chip first)
dycc is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2014, 08:17 AM   #3
dycc
inspecteur
 
dycc's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
City & State: abidjan
My Country: cote d'ivoire
Line Voltage: 220V
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 541
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Quote:
Originally Posted by dycc View Post
reflash with programmer main and kbc bios (erase chip first)
here
Attached Files
File Type: rar U52-W25Q64BV.rar (4.83 MB, 1268 views)
File Type: rar U53-W25Q16V.rar (130.1 KB, 712 views)
dycc is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2015, 03:16 PM   #4
bastilia
New Member
 
Join Date: Jan 2015
City & State: Bucharest
My Country: Romania
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 5
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Tried it on my e6420 with intel video. Now it boots to "ME is in recovery state..."
Am I missing something? Can I recover the bios from this or should I flash it back?

Thank you.
bastilia is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2015, 04:24 PM   #5
Sparkey55
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jan 2010
City & State: OK
My Country: USA
I'm a: Professional Tech
Posts: 1,533
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Quote:
Originally Posted by nazrul145 View Post
Hi Everybody, good day to all. I have problem with dell e6420.
its activated with computrace. when open old windows a message displayed that the laptop has been stolen and computrace service is activated etc.....
When enter bios i see its setting cannot be change because it locks with password. i have reflash main bios. now bios password has gone but bios setting cannot be changed. While change boot menu or othersettings and after reboot system then same as previous. So How can solve it if anybody know.
Thanks advance.
Do you know for a fact that the computer is stolen?
Sparkey55 is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2015, 11:44 PM   #6
kisk
Computer Tech
 
Join Date: Jan 2014
City & State: Huntsville, AL
My Country: USA
Line Voltage: 120VAC 60Hz
I'm a: Student Tech
Posts: 58
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

There is an internal OEM dell disk floating around that will allow you to reset/change computrace settings and service tag.
kisk is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2015, 12:29 PM   #7
bastilia
New Member
 
Join Date: Jan 2015
City & State: Bucharest
My Country: Romania
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 5
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Quote:
Originally Posted by kisk View Post
There is an internal OEM dell disk floating around that will allow you to reset/change computrace settings and service tag.
Hello there.

Do you have a link for this disk or know where it floats and how it's called?

Many thanks
bastilia is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2015, 05:15 PM   #8
sven69300
New Member
 
Join Date: Jan 2015
City & State: Lyon
My Country: France
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Thx dycc , you saved my day !!! I confirm your bios (u52+u53) are perfectly working on a E6420, and shows computrace as disabled. The bios is an A12 rev.

I used a raspberry pi (B+) + 8 pins SOIC probe + flashrom app to make both erase and flashing.

Thanks again. For my information, did you get these bios from an E6420 that had not activated the computrace or did youmanage to mod the bios yoursefl with a dell utility for ex.? Just curious .

Last edited by sven69300; 01-15-2015 at 05:18 PM..
sven69300 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2015, 04:14 AM   #9
bastilia
New Member
 
Join Date: Jan 2015
City & State: Bucharest
My Country: Romania
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 5
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Quote:
Originally Posted by sven69300 View Post
Thx dycc , you saved my day !!! I confirm your bios (u52+u53) are perfectly working on a E6420, and shows computrace as disabled. The bios is an A12 rev.

I used a raspberry pi (B+) + 8 pins SOIC probe + flashrom app to make both erase and flashing.

Thanks again. For my information, did you get these bios from an E6420 that had not activated the computrace or did youmanage to mod the bios yoursefl with a dell utility for ex.? Just curious .
It worked on intel (LA-6591P) or nvidia (LA-6592P)?
bastilia is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2015, 08:39 AM   #10
sven69300
New Member
 
Join Date: Jan 2015
City & State: Lyon
My Country: France
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

LA-6591P, don't know exactly the rev.

Last edited by sven69300; 01-16-2015 at 08:43 AM..
sven69300 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2015, 12:50 PM   #11
wallace80
New Member
 
Join Date: Sep 2012
City & State: Glasgow
My Country: Scotland
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Hi,

I managed to flash the U52 and U53 dumps posted by dycc but now im getting the "ME is in recovery state..." on every boot. the laptop still works fine but i suspect something must be up with the ME section of the bios dump? id like to get rid of the error if possible.

does anyone have any other dumps or know if its possible to read the admin password from a admin locked bios dump?
wallace80 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2015, 11:53 PM   #12
dycc
inspecteur
 
dycc's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
City & State: abidjan
My Country: cote d'ivoire
Line Voltage: 220V
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 541
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

salut sven69300 content de t'avoir aidé , suppose que tu parles français. pour le dump je l'ai juste récupéré d'une machine avec l'option computrace désactivée
dycc is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2015, 01:00 PM   #13
wallace80
New Member
 
Join Date: Sep 2012
City & State: Glasgow
My Country: Scotland
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

I managed to find a version of the bios without the enterprise intel ME stuff.

heres a dump i made of both U52,U53 that has been updated to the latest A21 rev and has all options unlocked.
Attached Files
File Type: zip a21 unlocked.zip (5.21 MB, 959 views)
wallace80 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2015, 10:27 AM   #14
sven69300
New Member
 
Join Date: Jan 2015
City & State: Lyon
My Country: France
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Fr: Hello Dyyc, merci pour la réponse . Bien cool de ta part ce partage. Tu as essayé avec les fichiers de wallace80 ? Je vais essayer je pense histoire de faire sauter le message "ME is in recovery state..."

Eng: Hi Dyyc, thanks again for your sharing . Have you given a try with wallace80's files ? I will give a try tonight, and see if this "ME is in recovery state..." message fades.
sven69300 is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2015, 09:57 AM   #15
sven69300
New Member
 
Join Date: Jan 2015
City & State: Lyon
My Country: France
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Wallace80, thanks for sharing, working perfectly on my E6420
sven69300 is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2015, 05:31 AM   #16
wallace80
New Member
 
Join Date: Sep 2012
City & State: Glasgow
My Country: Scotland
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Quote:
Originally Posted by sven69300 View Post
Wallace80, thanks for sharing, working perfectly on my E6420
Happy to help, glad it fixed your issue

I was in the same situation too and the Me in recovery state was annoying me, think I flashed the bios over 20times trying different things. Least we got there in the end.
wallace80 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2015, 06:08 PM   #17
khilborn
New Member
 
Join Date: May 2015
City & State: Dallas, TX
My Country: United States
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 6
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

This might not be the correct place to post my question. I have the same system E6420 Intel. Not quite the same problem. Computrace is "Activated" and greyed out in the BIOS - I fully own this laptop, Computrace gave me the runaround or flat out ignored me so I want to flash the bios and unlock everything. If I have the bin files posted above, how do I actually flash the bios either in Windows or via bootable USB drive?
Thanks for any help
khilborn is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2016, 02:06 AM   #18
hamzkt
New Member
 
Join Date: Feb 2013
City & State: tyanbu
My Country: saudi arabia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 4
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

thanks dear working perfectly on my E6420
hamzkt is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2016, 11:14 AM   #19
K_a_m_i
New Member
 
Join Date: May 2016
City & State: Budapest
My Country: Hungary
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Could you please help me how to flash the files from Wallace80 ? Many thanks.
K_a_m_i is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2017, 05:40 PM   #20
msl77
New Member
 
Join Date: Jun 2014
City & State: sana`a
My Country: yemen
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 8
Default Re: How to disable Computrac in dell e6420.

Thanks very much
msl77 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums © 2003 - 2021
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 03:17 AM.
Did you find this forum helpful?