Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting Laptops, Tablets, and Mobile Devices
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-30-2021, 09:12 PM   #1
reformatt
Badcaps Veteran
 
Join Date: Feb 2020
City & State: Noosaville
My Country: Australia
Line Voltage: 240V 50hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 309
Default Dell Inspiron 13 5379 not starting heads up

I had a Dell Inspiron 13 5379 brought in with little signs of life. No response to power button. Motherboard fitted was Dell part no: 00KJ0J; the following schematics were available and matched up.

https://www.badcaps.net/forum/showthread.php?=93229&highlight=starlord

No RSMRST_PWRGD# was traced back to the 1D0V_S5 supply being missing. At one point the machine booted up ok during probing, only to return dead when the board was screwed back in. There was evidence that the owner had been quite rough with this lappie, screen was broken and mounts for the battery all broken. The hinges for the screen were also quite stiff.

So I was looking around PU5201, and checked the other side of the board. I noticed that PC5204 (bootstrap capacitor for PU5201) looked a bit odd. I wasn't sure if it was corrosion so scraped it with my tweezers. The cap moved at one end so was partially detached from the pad. The cap measured 0.1uf (schematic says 1uf, however datasheet for the AOZ2262QI IC says 0.1uf). I replaced it anyway. Machine booted up straight away.

So the reason for this post is to give a heads up to others. The design of this lappie allows a lot of torsional stress on the motherboard as it isn't that rigid. The cracking of the cap solder joint says as much. So something to look out for on this model particularly with components in the middle of the board.

One other thing to note is that since the CMOS battery is on a daughterboard, you will be clearing the BIOS back to defaults when removing the board. When I booted the machine up, I was met with a Bitlocker screen on his drive. The TPM keys were still intact but it was because the BIOS reset defaults PTT (TPM) and Secure Boot to OFF. You will need to re-enable these to get your system booting Bitlocker encrypted drives without a recovery key.
Attached Images
File Type: jpg PC5204 broken joint.jpg (302.4 KB, 12 views)
reformatt is online now   Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2022
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 09:07 PM.
Did you find this forum helpful?