Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting Laptops, Tablets, and Mobile Devices
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 01-16-2022, 03:26 AM   #1
paparazzo79
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
City & State: Tuzla
My Country: Bosnia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 129
Default CMOS battery replacement on Medion Akoya P2212T

Hi guys.
I purchased this laptop from a guy but sadly he sold me with an eror when I boot up I get a meesage with time and date incorrect
I suppose it has to do with bad BIOS battery.
Now I did purchase new CR1220 battery and want to replace it because I don't have anyone to do the job for me.
I think I have all the necessary tools for it.
Does it look too complicated for a newbie like me?
Thoughts?
Problem is that I don't have whole stuff this protection around battery and these 2 metal pieces,nor I can order from e-bay.
I just bought brand new CR1220 battery and that is it.
How do I make all this with brand new battery (this "black protection" and metal pieces on the bat).
https://www.youtube.com/watch?v=Chfo6iBPbSI&t=988s

Last edited by SMDFlea; 01-18-2022 at 04:31 PM.. Reason: Renamed PP212T to P2212T
paparazzo79 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2022, 03:42 AM   #2
petehall347
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jan 2015
City & State: worcester
My Country: United Kingdom
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3,209
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya PP212T

https://www.google.com/search?q=medi...uhr6qBcbXZ8LNM
petehall347 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2022, 04:59 AM   #3
paparazzo79
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
City & State: Tuzla
My Country: Bosnia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 129
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya PP212T

Quote:
Originally Posted by petehall347 View Post
Sorry cant order.
Shipment +50 euros for my country..
Can I somehow use just battery without this "shell, or use shell from older battery?
paparazzo79 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2022, 05:11 AM   #4
diif
Badcaps Veteran
 
Join Date: Feb 2014
City & State: Midlands
My Country: England
I'm a: Professional Tech
Posts: 5,992
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya PP212T

You need a new CR1220 that has battery tabs spot welded to it, then you can remove the old wire and connector and solder it to the new battery.
diif is online now   Reply With Quote
Old 01-16-2022, 07:21 AM   #5
petehall347
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jan 2015
City & State: worcester
My Country: United Kingdom
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3,209
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya PP212T

https://electronic.ba/proizvod/44542...032-mitsubishi
petehall347 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2022, 10:34 PM   #6
paparazzo79
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
City & State: Tuzla
My Country: Bosnia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 129
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya PP212T

Quote:
Originally Posted by petehall347 View Post
Thank you bro but I need CR1220 not this one.
I will contact this store anyway to check.
paparazzo79 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2022, 05:33 AM   #7
petehall347
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jan 2015
City & State: worcester
My Country: United Kingdom
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3,209
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya PP212T

it should work if it will fit the space .both 3 volts
petehall347 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2022, 10:15 AM   #8
paparazzo79
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
City & State: Tuzla
My Country: Bosnia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 129
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya PP212T

I've contacted local store miles away and the only battery they could order is this one and need to wait approx 2 weeks.
Will this one do the job?
CR1220/HFN PANASONIC
Batterie: Lithium; 3V; CR1220, 12x2mm
Attached Images
File Type: png bat.png (28.7 KB, 3 views)
paparazzo79 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2022, 12:10 PM   #9
petehall347
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jan 2015
City & State: worcester
My Country: United Kingdom
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3,209
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya PP212T

yes that should do it
petehall347 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2022, 12:35 PM   #10
Stevedb
Stevedb
 
Join Date: Feb 2018
City & State: Schendelbeke/ East-Flanders
My Country: Belgium
Line Voltage: 240v ac
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 362
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya PP212T

Hi you can it buy on ebay no problem from germany or so. 4.95 euro + 5,95euro shipping no problem.

https://www.ebay.com/itm/124250858060?_ul=BE

Last edited by Stevedb; 01-17-2022 at 12:40 PM..
Stevedb is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2022, 10:54 AM   #11
paparazzo79
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
City & State: Tuzla
My Country: Bosnia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 129
Default Real Time Clock Error at Boot

Hi guys.
I purchased used laptop from a local seller but when I turn it ON I get this error.
I can boot to Windows but having issues with incorrect time and date and can't connect to internet
How do I resolve this issue with time?
Would just replacing CMOS battery do the job?
Attached Images
File Type: jpg 20220118_174932(0).jpg (313.2 KB, 11 views)
paparazzo79 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2022, 10:56 AM   #12
mon2
Badcaps Veteran
 
mon2's Avatar
 
Join Date: Dec 2019
City & State: Windsor, Ontario
My Country: Canada
Line Voltage: 110VAC
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3,053
Default Re: Real Time Clock Error at Boot

Yes.

Locate the coin cell battery - often it is the CR2032 style but designs do change so review it. Once the battery is replaced, enter the CMOS setup and update the date to be current. Then the parameters should stick and this error will be resolved.

If in doubt, share pics of the battery.
mon2 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2022, 11:19 AM   #13
SMDFlea
Super Moderator
 
Join Date: Jan 2018
City & State: York
My Country: UK
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10,013
Default Re: Real Time Clock Error at Boot

Quote:
Originally Posted by paparazzo79 View Post
Hi guys.
I purchased used laptop from a local seller but when I turn it ON I get this error.
I can boot to Windows but having issues with incorrect time and date and can't connect to internet
How do I resolve this issue with time?
Would just replacing CMOS battery do the job?
It might help if we knew what the make and model is.Please also add the model number to your thread title in future.
SMDFlea is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2022, 12:30 PM   #14
paparazzo79
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
City & State: Tuzla
My Country: Bosnia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 129
Default Re: Real Time Clock Error at Boot

Actually there is a video on yt how to replace the battery.
I ordered one,just want to know if replacing will resolve the issue?
paparazzo79 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2022, 12:34 PM   #15
SMDFlea
Super Moderator
 
Join Date: Jan 2018
City & State: York
My Country: UK
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10,013
Default Re: Real Time Clock Error at Boot

Quote:
Originally Posted by paparazzo79 View Post
Actually there is a video on yt how to replace the battery.
I ordered one,just want to know if replacing will resolve the issue?
You`ll know when you replace the battery,it will or it won`t. Ive already asked you for the make and model number, if you don`t want to post it thats fine. Its possible the model could have some known problem with the RTC circuit

Last edited by SMDFlea; 01-18-2022 at 12:37 PM..
SMDFlea is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2022, 01:27 PM   #16
paparazzo79
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
City & State: Tuzla
My Country: Bosnia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 129
Default Re: Real Time Clock Error at Boot

[QUOTE=SMDFlea;1100155]You`ll know when you replace the battery,it will or it won`t. Ive already asked you for the make and model number, if you don`t want to post it thats fine. [B]Its possible the model could have some known problem with the RTC circuit
/QUOTE]


Medion Akoya P2212T.
If that is the case then replacing battery won't resolve the issue?
paparazzo79 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2022, 04:35 PM   #17
SMDFlea
Super Moderator
 
Join Date: Jan 2018
City & State: York
My Country: UK
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10,013
Default Re: Real Time Clock Error at Boot

Quote:
Originally Posted by paparazzo79 View Post
Medion Akoya P2212T.
If that is the case then replacing battery won't resolve the issue?
Ive merged both of your Akoya P2212T threads....
SMDFlea is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2022, 01:30 PM   #18
paparazzo79
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
City & State: Tuzla
My Country: Bosnia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 129
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya P2212T

Could this issue relate to discharging laptop battery when laptop is OFF?
paparazzo79 is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2022, 12:28 PM   #19
paparazzo79
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
City & State: Tuzla
My Country: Bosnia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 129
Default Re: CMOS battery replacement on Medion Akoya P2212T

Ok,finally battery will arrive tomorrow.
But I noticed one more issue with this laptop,and that is that battery discharges when laptop is switched off.
Anyway,after replacing the CMOS battery,I would get anymore warning info at boot with CMOS error,press F1 to resume...etc...?
paparazzo79 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2022
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 03:33 AM.
Did you find this forum helpful?