Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Equipment Usage, Soldering, Techniques, and Reviews
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 02-18-2013, 03:56 PM   #1
rtstorm
Badcaps Veteran
 
rtstorm's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
City & State: Croatia, Osijek
My Country: Croatia
Line Voltage: 230V 50Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 802
Default BGA rework station - suggestion

Hi, can you please give me suggestion for buying BGA rework station, right now i have T-862++ witch is bad for motherboards (like reballing nvidia or other GPU chip) I found Scotle IR6000 V4 on ebay for 700$ or less. Will it do the job?

Thank you
__________________
...the quieter you become the more you are able to hear...
rtstorm is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2013, 10:39 PM   #2
thesloc
Banned
 
Join Date: Dec 2011
City & State: Seattle
Posts: 587
Default Re: BGA rework station - suggestion

Anything other than the Puhuit series should be good.
thesloc is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 09:41 AM   #3
degutji
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
City & State: Batam
My Country: Indonesia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 150
Default Re: BGA rework station - suggestion

It depends your budget and skill, I've been use IR6000 for two years with no problem till now ( except replace bottom heater and I think it's common problem like you replace heater solder ). My guide for first use is youtube
degutji is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 09:46 AM   #4
rtstorm
Badcaps Veteran
 
rtstorm's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
City & State: Croatia, Osijek
My Country: Croatia
Line Voltage: 230V 50Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 802
Default Re: BGA rework station - suggestion

I think i will have this amount of money, but can you tell me from firt hand some tip for reballing bga chip. What type of flux do you use and will it last. ( i ment when you reball bga will it work ok?)
rtstorm is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 09:54 AM   #5
degutji
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
City & State: Batam
My Country: Indonesia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 150
Default Re: BGA rework station - suggestion

First time use Amtech ( maybe I get the fake one ) with bad result, some people suggest Kingbo Flux ( no idea is it fake or not ) get from ebay with better result than before ( use it till now )
degutji is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 04:24 PM   #6
rtstorm
Badcaps Veteran
 
rtstorm's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
City & State: Croatia, Osijek
My Country: Croatia
Line Voltage: 230V 50Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 802
Default Re: BGA rework station - suggestion

what is difference between manufactures of bga stations, i see there is Scotle, ARCI, etc. I am thinking of buying this http://www.ebay.com/itm/New-Infrared...item416c9f0e90

but can someone confirm me that i can reball the ROhS standard (lead free) BGA with this machine?
rtstorm is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2013, 01:53 AM   #7
Lumberjack777
Badcaps Veteran
 
Join Date: Dec 2010
City & State: Seattle WA
Posts: 462
Default Re: BGA rework station - suggestion

Quote:
Originally Posted by rtstorm View Post
what is difference between manufactures of bga stations, i see there is Scotle, ARCI, etc. I am thinking of buying this http://www.ebay.com/itm/New-Infrared...item416c9f0e90

but can someone confirm me that i can reball the ROhS standard (lead free) BGA with this machine?
I have never used that machine. But since it uses Dark IR it will probably work quite well. The cheapo Puhuit series tend to burn and blister chips. The Dark IR is much better.
As far as flux goes. I use Kingbo with a syringe. Works great. ~L-J-7~
Lumberjack777 is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2013, 04:43 PM   #8
rtstorm
Badcaps Veteran
 
rtstorm's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
City & State: Croatia, Osijek
My Country: Croatia
Line Voltage: 230V 50Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 802
Default Re: BGA rework station - suggestion

i found these few model, and i cannot make up my mind.

1. http://www.seamarkzm.com/380.html
2. http://www.thebgawarehouse.com/index...product_id=717

can you suggest me some rework machine in this price range?
rtstorm is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2013, 02:24 AM   #9
rtstorm
Badcaps Veteran
 
rtstorm's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
City & State: Croatia, Osijek
My Country: Croatia
Line Voltage: 230V 50Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 802
Default Re: BGA rework station - suggestion

I found this, is this good price for whole package?

http://www.focalbga.com/scotle-hr600...ift_p2143.html
rtstorm is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2013, 11:20 PM   #10
xboxhaxorz
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 191
Default Re: BGA rework station - suggestion

http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=27385

Please look there to help make a decison
xboxhaxorz is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2013, 03:41 AM   #11
iKonTech
New Member
 
Join Date: May 2012
City & State: Aurora Co
My Country: USA
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 7
Default Re: BGA rework station - suggestion

Sup Xbox didn't know you where on here lol

I started BGA about 18 months ago i can know do pretty much any laptop no problem!
Reflows will not work what so ever because of the epoxy used around the BGA chips.

Also as a note with he Nvidia series chips anything made befor Data code year 09 has to be replaced as the chip it self is defective and you will receive the same problem if using old lead free solder or new leaded solder. Don't get me wrong the leaded solder will hold up better but the defect is uneven heating in the actual BGA chip itself!

Myself i would just spend the money on a bigger rework station i got me a ACHI IR SC pro be prepared to replace all ceramic heating plates with better quality plates from elstein and the SSR relays is what i would suggest and the Thermocouples with a good omega one! If you go with the Jovy these plates are already upgraded but you will pay for it.

For reballing i use Superior RMA 99 to remove chip and clean board pads or BGA site and also to clean chip.

When cleaning chip use low melt to get old solder of with some flux when old solder is mostly gone use some good solder wick and clean the BGA chip up.

Very thin coat of KingBo applied to chip with stencil of choice direct heat or indirect heat at this point i use a hotplate system or a T862++ to melt the balls to the chip i can use a hot air wand and have one but why fight hot air blowing everything around.

Put some kingbo on your BGA site and reflow the chip to the board.

Good luck!
iKonTech is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2013, 03:08 PM   #12
rtstorm
Badcaps Veteran
 
rtstorm's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
City & State: Croatia, Osijek
My Country: Croatia
Line Voltage: 230V 50Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 802
Default Re: BGA rework station - suggestion

Thank you, has anyone buy something from alibaba.com? I fount there lot of these machines, or shoud i stick with ebay and other secure web pages?
rtstorm is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2013, 05:54 PM   #13
whaldsz
Badcaps Veteran
 
Join Date: Apr 2013
City & State: NE
My Country: Philippines
Line Voltage: 220VAC 60Hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 394
Default Re: BGA rework station - suggestion

When you buy from alibaba, use escrow to place your order.
whaldsz is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2013, 07:24 AM   #14
sasser
Badcaps Veteran
 
Join Date: Dec 2012
City & State: Malaysia
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 342
Default Re: BGA rework station - suggestion

I buy from jovy system. The machine is very good and hav support form technical team. If u have money you go to buy jovy machine if not just enough ir6500 from achi
sasser is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2013, 06:46 PM   #15
rtstorm
Badcaps Veteran
 
rtstorm's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
City & State: Croatia, Osijek
My Country: Croatia
Line Voltage: 230V 50Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 802
Default Re: BGA rework station - suggestion

i found this Honton on BGA store

http://www.thebgastore.com/Hot-Air-S...A-Station-220V this one is IR

http://www.thebgastore.com/Hot-Air-S...n-HT-5630-220V this one is HOT AIR

on this specification say that chip limit is 50mm, is that enough for laptop repair (graphics card)



can someone review this and comment. It is a good price for free shipping.

Are they shipping from UK or China? it is important for my customs.
rtstorm is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2013, 01:26 AM   #16
marcellodj
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 98
Default Re: BGA rework station - suggestion

they ships from uk or us if i remeber, contact the sales persons, very cool guys and the know what they sells.

stay away from direct import from china aliexpress,alibaba and so on: the risk of waste your money and time is HIGH.
marcellodj is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2013, 03:17 AM   #17
rtstorm
Badcaps Veteran
 
rtstorm's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
City & State: Croatia, Osijek
My Country: Croatia
Line Voltage: 230V 50Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 802
Default Re: BGA rework station - suggestion

Ok thank you, what about HONTON? Is this ok machine brand?
rtstorm is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2014, 10:56 PM   #18
xboxhaxorz
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 191
Default Re: BGA rework station - suggestion

Honton is decent actually, compared to other chinese machines
xboxhaxorz is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2014, 10:38 AM   #19
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 29,107
Default Re: BGA rework station - suggestion

oh please dont mention the damned jovy!
you can get those real cheap on ebay from people who got one & leared the hard way.

they dont have a big enough pre-heater & can de-laminate the board.
stj is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2014, 09:33 PM   #20
xboxhaxorz
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 191
Default Re: BGA rework station - suggestion

the re7500 was meant for cell phones never for large boards
the re8500 has a large preheater for game console boards

so jovy is not actually that bad

the newcomer is large enough for game consoles too http://thebgareworkmachine.com/ and made in the ol usa
xboxhaxorz is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2023
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 08:58 PM.
Did you find this forum helpful?