Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting TVs and Video Sources
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 04-12-2020, 03:58 AM   #1
Phlox321
Member
 
Join Date: Jan 2014
City & State: cape town
My Country: South Africa
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 30
Default Samsung plasma tv PS43D450A2 pixel issues

Hi guys. I have a Samsung plasma Tv with a wierd prpblem.its a samsung plasma PS43D450A2. A little history : I got the tv free from someone as the thought the power supply was bad and was about to throw it away. I check it and found shorted x main board. I found the diodes and igbts were shorted. After a long search for components i aquired them and replaced them. The tv then worked fine for a few months and about 2 weeks ago it started showing random yellow and purple pixels only on about the right of the tv. Its clearly cisible on a white screen but not as noticeable when watching a movie. And ideas what it could be? Ive read on this forum to up the Vs voltage abit since there are some purple patches on the display as well. I havent tried it yet. Any ideas where to start looking?
Attached Images
File Type: jpg 20200412_113620.jpg (1.12 MB, 19 views)
File Type: jpg 20200412_113505.jpg (1.09 MB, 13 views)
Phlox321 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2020, 06:00 AM   #2
dick_barton
Badcaps Veteran
 
dick_barton's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
City & State: Cardiff
My Country: Wales
Line Voltage: 230V AC, 50Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 6,544
Default Re: Samsung plasma tv PS43D450A2 pixel issues

It would be worth checking all the solder joints on the Xsus board and ensure they all are good.
Search the threads for posts relating to adjusting some of the voltages. I can't remember off the top of my head which ones and by how much but it will be on the site here somewhere.
Finally I think that there may be an issue of panel aging if none of the above work out for you.
__________________
Willing to help but I'm no expert.
dick_barton is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2020, 10:52 AM   #3
ngth82
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jul 2015
City & State: Vancouver, WA
My Country: USA
Line Voltage: 120VAC 60Hz
I'm a: Hardcore Geek
Posts: 420
Default Re: Samsung plasma tv PS43D450A2 pixel issues

Base questions first:
  • What's the part number of your X-main board?
  • Which parts (picture and circle them) did you replace a few months back?
  • What were the PNs of the parts that you replaced?
  • Were your replacements exact MPNs?
  • Did you update the firmware of the TV after replacing the parts?
  • Did you check your Vs and Va voltage values? Report back in this forum (don't modify them yet)

Some vendors (like LG) have a target waveform for the the panel charging and adjusting the voltages, and ramp rates may fix it. This could be a timing issue or the waveform isn't correct.

Here's the service manual for your TV, but i didn't see that information on the first pass: [LINK]
__________________
-Thomas
I'm a hardware engineer focused on networking equipment for my day job. I void warranties and fix consumer electronics for fun.
ngth82 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2022
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 10:27 AM.
Did you find this forum helpful?