Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Equipment Usage, Soldering, Techniques, and Reviews
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 06-21-2022, 06:45 PM   #1
Crystaleyes
Badcaps Veteran
 
Crystaleyes's Avatar
 
Join Date: Sep 2021
City & State: Britain
My Country: Britain
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 222
Default Buy a Agilent U1242A or Fluke 179 DMM?

Need a new (used) DMM and there are two in the area for resonable prices.

The Agilent U1242A is 63 GBP (about 80 USD)
http://www.icmaster.com.hk/PDF/AGILENT%20U1242A.pdf

The Fluke 179 is 55 GBP (roughly $68.00)
https://www.fluke.com/en-us/product/...fluke-179-eda2


Kinda leaning towards the Agilent.

Anyone think that is a bad idea?
Crystaleyes is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2022, 02:47 AM   #2
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 26,866
Default Re: Buy a Agilent U1242A or Fluke 179 DMM?

get both?
or i know a guy who will sell a Fluke 287 for 250
stj is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2022, 05:23 AM   #3
Crystaleyes
Badcaps Veteran
 
Crystaleyes's Avatar
 
Join Date: Sep 2021
City & State: Britain
My Country: Britain
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 222
Default Re: Buy a Agilent U1242A or Fluke 179 DMM?

Quote:
Originally Posted by stj View Post
get both?
May well do just that...

Off to get the Agilent in a minute
Crystaleyes is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2022, 02:38 PM   #4
CapLeaker
Leaking Member
 
CapLeaker's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
City & State: Atlantic Canada
My Country: Canada
Line Voltage: Ground, 0Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 5,221
Default Re: Buy a Agilent U1242A or Fluke 179 DMM?

One can never have enough DMM’s.
CapLeaker is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2022, 02:08 AM   #5
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 26,866
Default Re: Buy a Agilent U1242A or Fluke 179 DMM?

i have 3
or maybe 4 if i can find it, i misplaced one about 3 - 5 years ago with a 9v battery in it!!!
stj is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2022, 07:29 AM   #6
sam_sam_sam
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jul 2011
City & State: Some times Sunny Jacksonville FL
My Country: USA
Line Voltage: 120 Volts 60 HZ
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3,659
Default Re: Buy a Agilent U1242A or Fluke 179 DMM?

I would agree with the other two that you should have more than one meter so you would have something to compare to if you question the results that you are getting

Very nice meter and the manual is very complete and great in details and descriptions
__________________
9 PC LCD Monitor
6 LCD Flat Screen TV
30 Desk Top Switching Power Supply
10 Battery Charger Switching Power Supply for Power Tool
6 18v Lithium Battery Power Boards for Tool Battery Packs
1 XBox 360 Switching Power Supply and M Board
25 Servo Drives 220/460 3 Phase
6 De-soldering Station Switching Power Supply 1 Power Supply
1 Dell Mother Board
15 Computer Power Supply
1 HP Printer Supply & Control Board * lighting finished it *


These two repairs where found with a ESR meter...> Temp at 50*F then at 90*F the ESR reading more than 10%

1 Over Head Crane Current Sensing Board ( VFD Failure Five Years Later )
2 Hem Saw Computer Stack Board

All of these had CAPs POOF
All of the mosfet that are taken out by bad caps

Last edited by sam_sam_sam; 06-23-2022 at 07:43 AM..
sam_sam_sam is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2022, 10:06 AM   #7
Crystaleyes
Badcaps Veteran
 
Crystaleyes's Avatar
 
Join Date: Sep 2021
City & State: Britain
My Country: Britain
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 222
Default Re: Buy a Agilent U1242A or Fluke 179 DMM?

Well, didn't actually get the Agilent as the case wasn't as shown in the photos The rubber casing and control knob had perished too much for my liking and the display was bouncing around all of over the place.
The ohms for example were only stable and zero once the leads were shorted, with the fella telling me it was designed that way... mmm?

The Fluke 179 fella hasn't got back to me either, although I did pick up two vintage DMM's yesterday for 15 Dollars/20 quid for the pair.
A bonkers looking Keithley 167 with a built-in probe which houses the display, and a Fluke 8600A with various components missing from inside.

I may well start a new thread following the repair of the Fluke
Attached Images
File Type: jpg P1010710.JPG (133.2 KB, 12 views)
File Type: jpg P1010707.JPG (148.5 KB, 10 views)
File Type: jpg P1010711.JPG (134.0 KB, 9 views)
Crystaleyes is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2022, 10:42 AM   #8
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 26,866
Default Re: Buy a Agilent U1242A or Fluke 179 DMM?

it could have been bad leads or dirty sockets,
but the case obviously got exposed to oil.
i would have offered him 25 and told him to look at the cost of a shell!
stj is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2022, 11:17 AM   #9
redwire
Badcaps Veteran
 
Join Date: Dec 2010
City & State: Alberta
My Country: Canada
Posts: 2,637
Default Re: Buy a Agilent U1242A or Fluke 179 DMM?

I'm repairing three old American-made multimeters, but I might have maxxed out at having 10 lol I've got no Flukes, just HP, Beckman, Wavetek.
I hate Taiwan-built multimeters, either they blow up easy or are just plain junky. So I prefer vintage gear. Finding parts is the challenge.
redwire is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2022, 02:07 PM   #10
Crystaleyes
Badcaps Veteran
 
Crystaleyes's Avatar
 
Join Date: Sep 2021
City & State: Britain
My Country: Britain
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 222
Default Re: Buy a Agilent U1242A or Fluke 179 DMM?

Quote:
Originally Posted by stj View Post
.
i would have offered him 25 and told him to look at the cost of a shell!
You think it is 'possible' to buy a replacement shell?

I saw a broken one selling for $90 but that is silly just for the case...
Crystaleyes is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2022
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 05:50 PM.
Did you find this forum helpful?