Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting TVs and Video Sources
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 08-15-2013, 11:19 AM   #1
cwmcobra
Member
 
Join Date: Aug 2013
City & State: Ceresco, MI
My Country: United States
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 26
Default Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

My Sony is displaying similar video problems to those I've seen in another recent post here. When I power on, the screen comes up with the black screen with colored vertical lines. Then the screen goes black and comes up with a white background with colored vertical lines. Pictures are attached, including other information about the unit.

I have reseated the the plugs on the cable from the main board to the TCON and have also reseated the ribbon cables at the top of the TCON. None of that has changed anything, so I suspect the board is bad. Do you agree? If so, I have another dilemma. This board is Sony PN A1564648A and I think I've searched the entire Internet without finding any in stock. How can I find a suitable substitute if this one is no longer available? With all the reported problems, it's hard to believe that they aren't available!

Thanks for your advice!

Chuck
Attached Images
File Type: jpg DSC06965eml.jpg (145.5 KB, 396 views)
File Type: jpg DSC06964eml.jpg (150.6 KB, 316 views)
File Type: jpg DSC06960eml.jpg (178.5 KB, 191 views)
File Type: jpg DSC06961eml.jpg (135.5 KB, 160 views)
File Type: jpg DSC06958eml.jpg (171.8 KB, 200 views)
File Type: jpg DSC06952eml.jpg (195.8 KB, 194 views)
File Type: jpg DSC06954eml.jpg (124.0 KB, 141 views)
File Type: jpg DSC06967eml.jpg (126.1 KB, 137 views)
File Type: jpg DSC06968eml.jpg (126.7 KB, 135 views)
cwmcobra is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2013, 11:35 AM   #2
Pentium4
CapXon Be Gone
 
Pentium4's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
City & State: Idaho
My Country: USA
Line Voltage: 120VAC 60Hz
I'm a: Hardcore Geek
Posts: 3,216
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Unfortunately I think your panel may be bad
Pentium4 is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2013, 01:07 PM   #3
tom66
EVs Rule
 
tom66's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
City & State: Leeds
My Country: UK
Line Voltage: 230Vac 50Hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 32,373
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

IMO it could be t-con or panel because I've had vertical lines with bad t-con.
__________________
Please do not PM me with questions! Questions via PM will not be answered. Post on the forums instead!
Free service manuals: http://www.toms-service-manuals.com/ -- 72 LED/LCD TVs, 5 monitors, 28 plasma TVs, and 2 AVR 6.1 amplifiers fixed! -- I repair Pioneer 9G Plasma Main Boards & KRP-M01 Media Receivers (PM me for info)

2 Pioneer KURO 9G, 12 Panasonic LCD/Plasma, 1 Sony LCD, 1 NEC Plasma, 2 Yamaha HTS, 5 Sharp LCDs, 5 Toshiba LCDs, 7 Philips Plasma/LCD, 1 Hitachi Plasma, 11 LG LCD/Plasma, 18 Samsung LED/LCD/Plasma, 1 Thomson Plasma, 1 Atec LCD, 1 Hanspree LCD, 1 Xerox LCD, 1 Harwa LCD, 2 Proview LCD, 2 Hyundai LCD, 1 "Onn" LCD, 1 Grundig LCD, 1 Dell LCD, 1 iiyama LCD, 1 Acer LED, 1 Logik LCD, 1 Baird (China) LCD, 6 Bush LCDs, 22 Vestel LCDs (Best->Worst)
tom66 is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2013, 03:18 PM   #4
cwmcobra
Member
 
Join Date: Aug 2013
City & State: Ceresco, MI
My Country: United States
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 26
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Thanks for the replies. If I could find a suitable T-Con board I would try it rather than just assuming it's the panel. Any ideas on where I can find one or who can suggest an appropriate substitute?

Thanks,

Chuck
cwmcobra is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2013, 03:40 PM   #5
Sevenqi
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 187
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

The picture looks like t-con, similiar to mine. This kind of t-con is hard to find.
Sevenqi is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2013, 03:41 PM   #6
capkid
Badcaps Veteran
 
Join Date: Oct 2010
City & State: Federal Way,WA
My Country: United States
Line Voltage: 120VAC 60Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 1,329
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Yeah, it looks like a panel problem, but I might try a t-con anyway. The vertical lines would make me want to give it a shot. The t-con for this TV is unusually expensive. From what I can tell, based on your serial number, there isn't a substitute. I know ModusLink PTS rebuilds certain main boards, but they may also be able to rebuild your t-con. Not sure. Since this is a common fault, I'd be looking for a repair service vs. a replacement.

Last edited by capkid; 08-15-2013 at 03:56 PM..
capkid is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 06:25 PM   #7
cwmcobra
Member
 
Join Date: Aug 2013
City & State: Ceresco, MI
My Country: United States
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 26
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Seems like there's no good news here. I think I'll buy a cheap new TV and see if I can snag a cheaper T-CON over the coming months. Then if it fixes the Sony, find a new home for one of them. I found a T-CON for $180 and I don't think I want to risk that much when the problem could be the panel.

Thanks for your help!

Chuck
cwmcobra is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2013, 06:02 PM   #8
Th3_uN1Qu3
Believe in
 
Join Date: Jul 2010
City & State: Bucharest
My Country: Romania
Line Voltage: 230VAC 50Hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 5,563
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

If it helps you make a decision, that type of line pattern can't be caused by the panel. When the panel goes it's always thin lines. Also the fact that the horizontal lines disappear (2nd pic) is an indication that it's definitely NOT the panel making them.

I'd snag a Tcon, even if it's fairly pricey. That's a nice big TV.
__________________
Quote:
Originally Posted by PeteS in CA View Post
Remember that by the time consequences of a short-sighted decision are experienced, the idiot who made the bad decision may have already been promoted or moved on to a better job at another company.
A working TV? How boring!
Th3_uN1Qu3 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2013, 06:23 PM   #9
cwmcobra
Member
 
Join Date: Aug 2013
City & State: Ceresco, MI
My Country: United States
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 26
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Yeah, I bought a cheap 50" Toshiba to tide me over. I've found a couple of T-Cons for a bit less so will probably bite the bullet soon. When I do I'll post the results.

Thanks for your observations!

Chuck
cwmcobra is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2013, 07:30 AM   #10
Wtrav8r
New Member
 
Join Date: Sep 2013
City & State: Monroe, Ct
My Country: Usa
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 2
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Hi Chuck;
Thanks for your post, I have almost identical issue with my Sony KDL-46VL160 and it has the same TCON. I can not find a TCON Board either #A1564648A.

Any luck with your TV??, any insight would be great. Does anyone have a link to who would make a repair on this TCON if unable to obtain one?

My picture did start to freeze for about 5 minutes prior to this occurring, now just multiple vertical colored lines that randomly shift positions. I can not see anything in the back ground.

I have uploaded a couple pictures.

From what I have read on Badcaps.net I narrowed it down to bad panel (not cost effective to fix) or bad T Con. Any other suggestions from anyone??

Thanks

Rob
Attached Images
File Type: jpg TV1.JPG (1.52 MB, 180 views)
File Type: jpg tv3.JPG (1.75 MB, 173 views)
File Type: jpg tv2.JPG (2.11 MB, 105 views)
Wtrav8r is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2013, 07:41 AM   #11
cwmcobra
Member
 
Join Date: Aug 2013
City & State: Ceresco, MI
My Country: United States
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 26
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Hi Robb,

I have ordered a used T-Con board from a company in China that was recommended by another forum member. The board is in route to me now and I expect to receive it in a week or so. Total cost was $113 including shipping. Here's a link to their site http://www.wisiny.com/1-878-182-11-s...oard-version-1

Good luck and keep us posted on your progress. Isn't it frustrating to have to deal with something of this nature with so few years (and hours) on your TV? I'll post the result after I receive and install the board.

Cheers!

Chuck
cwmcobra is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2013, 08:01 AM   #12
Wtrav8r
New Member
 
Join Date: Sep 2013
City & State: Monroe, Ct
My Country: Usa
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 2
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Thanks Chuck, yes please post with how you made out. I hope it works for you!!

Rob
Wtrav8r is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2013, 08:33 AM   #13
truep
Badcaps Veteran
 
Join Date: Aug 2010
City & State: Flower mound, TX
My Country: USA
Line Voltage: 120VAC 60 HZ
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 362
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

I had a Sony 46" with a similar problem, It turned out to be the Main Board.
truep is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2013, 04:16 PM   #14
cwmcobra
Member
 
Join Date: Aug 2013
City & State: Ceresco, MI
My Country: United States
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 26
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Progress report: no joy so far!

I received the board and carefully installed it. Plugged it in, the set powered on and my first observation is there are no longer any colored vertical bars on the screen. Good news, I thought. BUT, even though I got sound through the speakers from my DTV box, there was no picture. As I was thinking about this, the TV turned itself off and the status light blinked red 14 times repeatedly until I unplugged it. Turned it on again and had the same problem. So, opened it up again and did two things. First, cleaned and reseated the connector on the wire that goes to the main board. Can't get to the actual terminals inside the connector on the board, but worked it into and out of the connector several times hoping to cut through any oxidation that might be preventing contact. I also released the two ribbon cables at the top of the board and did the same. Cleaned all contacts I could get to and reseated the ribbons. Fired it up and continue to have the same problem.

I did a quick Internet search and found nothing really conclusive about the cause of the 14 red flashes.

So, any advice would be appreciated! Failing good ideas from this group I think I've done all I can to get this thing back in service.

Thanks,

Chuck
cwmcobra is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2013, 09:22 PM   #15
Davheel
New Member
 
Join Date: Mar 2013
City & State: Sydney
My Country: Australia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 8
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

According to the Sony Service Manual, 14 times blinking (TCON Error).
Davheel is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2013, 09:35 PM   #16
cwmcobra
Member
 
Join Date: Aug 2013
City & State: Ceresco, MI
My Country: United States
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 26
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Quote:
Originally Posted by Davheel View Post
According to the Sony Service Manual, 14 times blinking (TCON Error).
Hmmm......sounds like I got a bad TCON board from China???? Do you think its worth trying another board?

Thanks,

Chuck
cwmcobra is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2013, 09:35 PM   #17
budm
Badcaps Veteran
 
budm's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
City & State: S.F. Bay area
My Country: USA
Line Voltage: 120V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 39,206
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Check the DC voltage on both ends of the T=CON SMD fuse with ref to the chassis ground
__________________
Never stop learning
Basic LCD TV and Monitor troubleshooting guides.
http://www.badcaps.net/forum/showthr...956#post305956

Voltage Regulator (LDO) testing:
http://www.badcaps.net/forum/showthr...999#post300999

Inverter testing using old CFL:
http://www.badcaps.net/forum/showthr...er+testing+cfl

Tear down pictures : Hit the ">" Show Albums and stories" on the left side
http://s807.photobucket.com/user/budm/library/

TV Factory reset codes listing:
http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=24809
budm is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2013, 09:45 PM   #18
cwmcobra
Member
 
Join Date: Aug 2013
City & State: Ceresco, MI
My Country: United States
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 26
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Thanks Bud. Sorry for the rookie question, but can you tell me where to find that fuse? I don't see any fuses on the T-CON board or on the board with all the inputs and outputs that the TCON is connected to. I have no schematic, etc. :-(

Chuck
cwmcobra is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2013, 09:48 PM   #19
budm
Badcaps Veteran
 
budm's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
City & State: S.F. Bay area
My Country: USA
Line Voltage: 120V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 39,206
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Post a good clear pictures of this replacement T-CON, the fuse should be located close to the LVDS connector (it has the wires that go back to the main board).
Picture in post 1 is not quite clear, it looks like F100, 4A/72V. It also has F701, 4A/72V on the left side of the board. They have white body.

Last edited by budm; 12-22-2013 at 09:53 PM..
budm is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2013, 10:12 PM   #20
cwmcobra
Member
 
Join Date: Aug 2013
City & State: Ceresco, MI
My Country: United States
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 26
Default Re: Sony KDL-46Z4100 another TCON problem?

Sorry, I'm having trouble uploading the pictures. I'll keep trying....
cwmcobra is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2022
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 02:01 PM.
Did you find this forum helpful?