Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting Laptops, Tablets, and Mobile Devices
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 03-23-2023, 11:36 AM   #1
donnos
New Member
 
Join Date: Sep 2016
City & State: Kajang
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 4
Default A1989 820-00850 does not boot when battery is connected

Hi All,

have this macbook came in issues not able to turn on, found out the battery is blown(literally having holes in it). tried to do a battery swap and its still not booting up. However without battery connected, macbook boots up fine.
Tried battery from another vendor, macbook boots but does not charge, system reports detects battery data and shows battery "service recommended". this at least tells me that the SMC/T2 is working.

Tried changing ISL6240 chip and still the same. all 4 ports working fine,
Checked current sensing resistors all good, and no visible water damage anywhere on the board.
when battery connected macbook is stuck at 20V 0A, ppbus is low 4v< (normal at 12.6v when no battery connected). any hints for me to continue troubleshooting this?
donnos is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2023, 11:44 AM   #2
mon2
Badcaps Veteran
 
mon2's Avatar
 
Join Date: Dec 2019
City & State: Windsor, Ontario
My Country: Canada
Line Voltage: 110VAC
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 7,645
Default Re: A1989 820-00850 does not boot when battery is connected

Measure the voltage to ground of the SMBUS (SCL & SDA) lines of the battery connector.

Post the readings.

Update:

After the above, check the operation of the BATTERY MOSFET @ Q7065. Measure the voltage to ground of each mosfet pin cluster:

source (1-2-3)
gate (4)
drain (5-6-7-8)


Post the readings.
Attached Images
File Type: jpg battery_mosfet.jpg (390.1 KB, 5 views)

Last edited by mon2; 03-23-2023 at 11:55 AM..
mon2 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2023, 09:19 AM   #3
donnos
New Member
 
Join Date: Sep 2016
City & State: Kajang
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 4
Default Re: A1989 820-00850 does not boot when battery is connected

This is resolved. SYS_DETECT_L is internally broken at the battery data cable.
donnos is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2023
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 06:36 PM.
Did you find this forum helpful?